dimecres, 20 de gener del 2016

Vot particular conducció debat electoral TV3 eleccions autonòmiques 27S

Vot particular que presenten els consellers Daniel Sirera i Bellés, Carme Figueras i Siñol i Eva Parera i Escrichs a l’Acord 2/2016, de 19 de gener, del Consell Audiovisual de Catalunya, en relació amb la conducció del debat electoral emès per TV3 i Catalunya Informació el 20 de setembre de 2015

Els consellers sotasignats hem votat en contra d’aquest Acord, aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president del Consell, perquè considerem que la conducció de la persona que va moderar el debat electoral emès de manera simultània per TV3 i Catalunya Ràdio, no s’ajusta a les previsions del Manual d’ús del Llibre d’estil de la CCMA, ja que en determinats moments expressa opinions personals i dirigeix al·lusions valoratives a diferents participants en el debat en relació amb les seves intervencions. L’epígraf 2.1.1.6.5 del Manual d’ús, relatiu als debats, estableix que “La persona que modera el debat s’encarrega d’ordenar les intervencions dels participants de manera equilibrada, guia la discussió, la condueix atenent el criteri d’interès informatiu i no pren partit per cap tesi”.
L’Acord mateix reprodueix el que assenyala l’informe de l’Àrea de Continguts del Consell sobre el debat, en el sentit que no totes les intervencions de la senyora Mònica Terribas, sinó només “la major part, tenen com a objectiu principal ordenar els torns de paraula dels participants i guiar la discussió atenent el criteri d’interès informatiu. Així doncs, entenem que l’expressió “la major part”, implica que hi ha ocasions en què la conductora s’ha extralimitat en les seves funcions.  
La persona conductora d’un debat electoral d’un mitjà públic, al nostre entendre, no pot esdevenir protagonista ni coparticipant del debat expressant les seves opinions personals, que poden significar una presa de partit. De la mateixa manera, no ha d’intervenir en una confrontació entre candidats prenent partit per cap d’ells.
Finalment, tot i que cada professional pot traslluir un estil propi determinat, la persona conductora ha de ser neutral en les seves intervencions. Aquesta premissa, que cal complir en tot moment, pren més importància encara en la introducció i el comiat del debat, moments en què el conductor o conductora té el protagonisme.
Barcelona, 20 de gener de 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada