dimecres, 20 de gener del 2016

Vot particular sobre "La Portada" de "El Matí de Catalunya ràdio" campanya electoral 27S

Vot particular que presenten els consellers Daniel Sirera i Bellés, Carme Figueras i Siñol i Eva Parera i Escrichs a l’Acord 3/2016, de 19 de gener, del Consell Audiovisual de Catalunya en relació amb els continguts de la secció “La portada” de Mònica Terribas del programa El matí de Catalunya Ràdio durant els dies de campanya electoral del 27S

Els consellers sotasignats hem votat en contra d’aquest Acord, aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot diriment del president del CAC, perquè considerem que en les diferents edicions de “La portada” analitzades hi ha elements suficients per considerar que s’hi vulnera el Llibre d’estil de la CCMA i els principis generals que han de complir els professionals dels mitjans públics, especialment el de neutralitat i el d’imparcialitat.
En la web de la CCMA es defineix “La portada” com “un espai d’opinió on Mònica Terribas marca la línia editorial del dia”.  Al nostre entendre, la definició mateixa de l’espai ja dóna cobertura a la possibilitat d’emetre opinions i a tenir línia editorial, dues coses amb un encaix dubtós en un mitjà públic.
D’altra banda, l’espai “La portada” queda dins de la primera franja del programa El matí de Catalunya Ràdio considerada com a “franja informativa”, que abasta l’horari de les 6 del matí a les 11 hores i, per tant, com a espai informatiu, està sotmès als principis d’imparcialitat, veracitat, neutralitat i pluralisme.
L’epígraf 2.1.1.6.1.1.2.3 Sumaris radiofònics del Llibre d’estil estableix que “En els sumaris o portades anunciem el contingut d’un programa o espai informatiu, amb una selecció dels temes més rellevants que desenvoluparem després, o amb un de sol. Tot i que les portades poden tenir un estil més personal i informal que altres peces informatives, no hi podem expressar opinió. Sí que hi podem interpretar la realitat i fins i tot introduir-hi algun element valoratiu, sempre que mantinguem la imparcialitat de la informació”.
De l’anàlisi dels continguts de cada un dels espais “La portada” dels dies 11 al 25 de setembre corresponents a la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27S, se’n desprèn que la senyora Mònica Terribas no es limita a fer un sumari de les notícies del dia i a anunciar el contingut del programa, sinó que emet judicis de valor i posicionaments personals en qüestions polítiques determinades.

De l’anàlisi en conjunt de tots els judicis de valor i posicionaments personals emesos, se’n desprèn un posicionament polític que posa en relleu l’existència d’una línia editorial que no s’hauria de produir mai en un mitjà públic, amb un deure clar de neutralitat i imparcialitat. Aquest fet resulta encara més greu si es té en consideració que s’ha produït en campanya electoral, on l’exigència de neutralitat i d’imparcialitat és, si fos possible, més necessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada