dijous, 21 de juliol del 2016

Vot particular que presenten les conselleres Carme Figueras, Eva Parera i el conseller Daniel Sirera, en relació amb l’Acord 55/2016, de 20 de juliol, d’aprovació de l’Informe de control del compliment de les missions específiques de servei públic competència de la Generalitat de Catalunya de l’any 2015

El nostre vot en contra l’emetem en relació amb el compliment de la missió específica de servei públic “la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial” que preveu la lletra b de l’article 26 de la Llei 22/2005, de la comunicació audiovisual de Catalunya. En aquest sentit, considerem que el CAC no es pot limitar als controls quantitatius de pluralisme, sinó que també hauria d’analitzar aspectes qualitatius i de discurs en la verificació d’aquest apartat important.

Els consellers sotasignats hem posat de manifest en diverses ocasions que considerem que aquesta missió no es compleix com seria desitjable.

Constatem mancances en relació amb la presència equilibrada dels diferents punts de vista en les qüestions controvertides en el debat públic. Cal reiterar la necessitat d’extremar la cura per tal de garantir la presència dels diferents punts de vista en les qüestions controvertides, especialment ens aquests darrers anys, en què hi ha una divisió en l’opinió pública catalana entre els favorables i els contraris a l’independentisme o, dit d’una altra manera, sobre les relacions entre Catalunya i Espanya.

El Consell mateix va aprovar per unanimitat l’Acord 100/2015, de 15 de juliol, sobre l’anàlisi del programa .CAT, emès per TV3 el 28 de maig de 2015, en què li va advertir que no respectava el pluralisme, atès que abordava el debat entorn de les eleccions al Parlament del 27 de setembre únicament des de la perspectiva de les forces sobiranistes.

Volem deixar palès que els consellers sotasignats considerem que la ràdio i la televisió públiques de Catalunya haurien de donar resposta i estar al servei de tota la ciutadania de Catalunya i no només d’una part. Malauradament, són molts els exemples i les queixes que es formulen públicament on es denuncia que això no sempre és així. No s’haurien de produir en cap cas per part dels mitjans públics situacions en què la informació, i fins i tot l’entreteniment, es posin al servei d’un objectiu polític o d’una opció determinada de país. La presa de partit i la manca de neutralitat a què ens referim han estat objecte d’articles d’opinió molt diversos a la premsa escrita.

Considerem greu que amb el vot de qualitat del president s’hagi aprovat l’Informe sense incloure-hi determinats acords del CAC ‒i els seus vots particulars‒ que fan referència a continguts emesos per la ràdio i televisió públiques durant l’any 2015, que és el període objecte de l’informe. Ens referim, concretament, als acords següents:

·         Acord 3/2016, de 19 de gener, sobre els continguts de la secció “La portada” del programa El matí de Catalunya Ràdio durant els dies de la campanya electoral del 27 de setembre de 2015. En el nostre vot particular manifestàvem que la directora i presentadora del programa no es limitava a fer un sumari de les notícies del dia i a anunciar el contingut del programa, sinó que va emetre judicis de valor i posicionaments personals en qüestions polítiques determinades.

·         Acord 2/2016, de 19 de gener, sobre la conducció del debat electoral emès per TV3 i Catalunya Informació el 20 de setembre de 2015, en que vàrem constatar que la conductora havia esdevingut protagonista i coparticipant del debat expressant les seves opinions personals, que podien significar una presa de partit, extralimitant-se de les seves funcions.

·         Acord 36/2016, de 10 de maig, “Anàlisi de l’entrevista a Carles Sastre en el programa Més 324 del canal 3/24, del 16 de desembre de 2015, en que vàrem constatar una manipulació del llenguatge, una tergiversació d’uns fets històrics (l’assassinat de l’industrial senyor José María Bultó per part de Terra Lliure) i el qüestionament del principi de veracitat que ha de ser sempre un principi rector d’un mitjà de comunicació i, en especial, d’un mitjà públic.

Aquests acords i els vots particulars són els que més posen en evidència la manca de consens en el si del Consell en relació amb la consideració que els mitjans de la CCMA no han mantingut sempre el deure de neutralitat i imparcialitat que els imposa la llei com a mitjà públic.


Finalment, en relació amb la diversitat de veus, la diversitat d’opinions i el pluralisme polític, volem manifestar la necessitat que el CAC analitzi els espais de tertúlies de temes d’actualitat i polítics. Creiem que el Consell no es pot limitar a fer uns informes de pluralisme, que són molt extensos, sense analitzar aquest tipus d’espais d’opinió vinculats a espais informatius. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada